söndag 18 augusti 2013

Hur väljer jag rätt sadel?

Det finns väldigt mycket att spekulera runt hur man ser att en sadel ligger bra. Men vad nu andra tycker så tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter hur man väljer ut rätt sadel till sin häst.

Det finns en del som har dåliga sadlar på sina hästar, det ser jag själv ibland. Men såklart är jag så dum och säger ingenting, och det är för att jag vet inte vilken reaktion jag skulle få tillbaka om jag påpekar det.
Påpekar man det så är det såklart för hästens skull. Att ha en sadel som sitter dåligt är för hästen otrolig smärta, jag tror vi själva inte fattar. Vi som har ryggproblem ska väl ha mest empati, men det är fortfarande en bra bit innan man har helt förstånd för hur hästarna har det.
Med det vill jag säga att om det är någon som kommer och påpekar att eran/någon annans sadel sitter dåligt, ta det inte så jävla hårt och bara ryt tillbaka och sedan hata den människan i resten av ditt liv. För fan ta tag i problemet! Inte för din skull kanske men för hästen.

I vilket fall så kan man ta kritik så kan ni med ett bra humör läsa vidare.
Om inte så kan ni sluta läsa här.



Nu är det här mina erfarenheter men det finns olika sett att göra det rätt.
Men när du nu letar efter en sadel till din häst vad ska du tänka på?
Helst ska man ju ha en special designad sadel med en typ av träbom som går att justera både bomvidd och vidd mellan bossarna, med såna sadlar brukar det också bli special designad åt ryttaren. Men jag vet att det är så otroligt dyrt. Schleeser och DK sadlar går väl runt 40-50 tusen, men då är det ju sadlar du kan rida bra i och hästen mår bra av den. Alla häst är osymmetriska (höger eller vänsterhänta) vilket innebär att dom behöver en osymmetrisk sadel, men då kommer man tillbaka till 50 tusen kronor sadeln.
I vilket fall för er som inte har råd med dyra special designade sadlar så en viktig sak att kolla efter är:


  • Längden på sadeln
Det är många som har för långa sadlar på sina hästar. För att se om en sadel är för lång kan du se om sadeln sträcker sig längre än 18:e revbenet. Eller där pälsen på magen och pälsen på flanken möter varandra, dra ett sträck rakt upp så ser du hur lång sadeln ska vara. Detta har ju också med vilken tum sadeln har, för att sadeln ska bli i bra längd för hästen men din rumpa får inte plats,  så är du nog tyvärr för stor för  din häst/ponny.

  • Se till att panelerna (bossarna) under sadeln har ett jämt tryck.
Dom flesta äldre sadlarna (eller dom bara dåliga sadlarna) har i regel ojämnt tryck på panelerna/bossarna.
Du vet vart hästens ryggrad är, bredvid ryggraden ligger hästens feléer. Följ feléerna nedåt och stanna när dom tar slut. Sätt tummen och pekfingret på varje sida av ryggraden nedanför feléerna. Ta sedan andra handen och se hur många fingrar du får emellan tummen och pekfingret. Så många fingrar du får emellan, så många fingrar ska du få in mellan panelerna/bossarna. Och det jag menar men dom äldre sadlarna är att dom kanske börjar med fyra fingrar men slutar med två exempelvis.

Här är en sadel som har en jämn panel kontakt, vilket är det bästa för hästen.
Det här är en sadel som är "värst" eller hur jag nu ska uttrycka det.
Denna sadel har ett ojämnt tryck på hästens rygg och även om den kanske är "bra" framtill och inte trycker på feléerna så minskar mellanrummet längre upp och det blir automatiskt att det trycker och ligger på fel ställe.

  • Se till att du har rätt bomvidd (fyra fingrar upptill och tre på sidan mellan framvalvet och hästens manke)
Se snälla till över så att hästens bogblad/skulderblad har en bra frihet. När hästen är i rörelse åker bogbladet fram och tillbaka. När hästen stå stilla kan du känna vart bogbladet är men när hästen börjar gå (spelar ingen roll i vilken gångart)  flyttar bogbladet sig minst 6cm bakåt i regel brukar det väl vara upp till 1dm, men det beror på helt och hållet vilken häst du har.
Det är många som gör det felet  när dom prövar sadlar, dom prövar aldrig när hästen är i rörelse och har man då en sadel som tar emot när bogbladet flyttar sig skapar det obehag för hästen och hästen kan inte fullfölja sina rörelser eller  prestera bättre.

hoppas ni förstår bilden...

  • Kolla vilken bom sadeln har
Det finns tre olika typer av bommar hos en sadel. (Nu har jag försökt att måla också, haha)
1: En som går rakt fram mot/på bogbladet


2: En som sträcker sig rakt ned

3: En som sträcker sig bakåt.


I detta läge är det inte så svårt att fatta vilken bom som är bäst. Bom 1 är faktiskt väldigt sällsynt men finns såklart kvar i vissa länder Bom 2 är vanligt bland "vanliga" sadlar (dom äldre saldarna som jag snackar om) och Bom 3 är det bästa alternativet då det ger mycket mer frihet till hästens rörelse.
Sedan finns det såklart i olika material på bommar. Men träbom ska vara det bästa för det går att justera bomvidd på. Kopparjärn är också ofta många stoppar i sina sadlar, men helt ärligt har jag ingen aning om hur den "egentligen funkar" men att försöka ställa om en bom som är gjord av en metall är svårt. Bommar som är gjorda av metaller kan lätt gå av om man böjer dom fram och tillbaka (testa det på en kniv ex. böj den åt ett håll sedan tillbaka då i regel spricker det och bommen går lätt av) så ja, man väljer själv hur man vill hålla på.

Här har ni två olika bommar. Den övre är träbommen (det ska va någon typ av trä i alla fall, eller hård plast) och den undre är den "vanligaste" raka bommen.

Här är den raka bommen igen och här ska knogen föreställa bogbladet. Ni ser själva att det gör väldigt ont om hästens bogblad ska nöta mot bommen. Jaaaa, jag vet att  det är tyg och stoppning emellan men i vilket fall gör det ändå motstånd för hästen bogblads frihet.

  • Hitta gärna en sadel som ger bogbladet mer frihet
När du väljer en sadel så se gärna till så att det finns nån typ av frihet som bogbladet kan få. För vulster/kåpan ska inte ligga tryckt mot hästen, helst i alla fall.


  • Se till att panelen/bossarna inte är för lång eller för kort
För att kolla det så tar ni era fyra fingrar (inte tummen) placera dom fingrarna precis där hästens feléer tar slut, dra sedan ned fingrarna tills du känner hästens revben. Gör en rak markering där feleérna slutar och där revbenen börjar då har du dina markering hur panelerna ska vara.

Bilder

Här ser nu hur dom justerar bomvidden med en maskin. Bommen i sadeln är den här trä/plast bommen. Meningen med den bommen är att man kan använda den till sin häst hela livet från unghäst till gammal. Eftersom en unghäst utvecklas hela tiden måste man ständigt justera brädden på sadel och med denna bom kan du göra det.

Här ser du hur hästens bogblad förflyttar sig hela tiden i rörelse.


En på tok för trång sadel!
Jag har säkert glömt något, men det kan jag skriva sedan om jag kommer på det. Jag har hållit på med inlägget sedan klockan åtta kanske. Så min hjärna börjar ta slut, känns som en enda gröt just nu. Så jag kan ha skrivit ut det till en gröt också, haha!
I vilket fall hoppas jag att ni lärde er något nytt, och förhoppningsvis insåg att ni måste ta tag i problemet om ni nu har en sadel som sitter dåligt. Eller bara gav en tankeställare.
Jag vill också säga det att det är inge fel att säga till någon om dom har en dålig sadel, även om man bara får skit tillbaka. Händer det dig så ge dig själv en klapp på axeln och säg "Jag försökte i alla fall" ;)
Men vill ni veta hur en dålig sadel påverkar hästen? Då har jag ett tidigare inlägg som ni kan läsa !HÄR!.


Tycker ni att inlägget var bra eller dåligt? 
Tycker ni om det så får ni gärna sprida inlägget vidare.
Och frågor kan jag nog också svara på :)

Haters gonna hate <3 font="">

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg, du ska få hjälpa mig när jag ska köpa nya sadlar fram över! :D

    SvaraRadera
  2. Hej!Tack för intressant inlägg och vilka fina bilder du tar. Det ser ut som ett proffs har tagit dom faktiskt :). Jag har en gammal crown sadel storlek 30 som en sadelprovare tyckte satt bra på min unghäst. Men han har smal och ganska hög manke och är 78 grader i vinkeln så jag tycker inte det stämmer alls. Han har börjat protestera mot sadeln efter att sadelprovaren stoppade om den. Sadeln jag hade innan skadade honom ännu mer. Vet du något om sadlar för hästar med hög lång manke. Jag har sett lite olika ideer på nätet men är osäker på hur jag ska göra. Jag har haft väldigt otur med dom tre sista sadelprovarna och den jag brukade använda som var superbra har slutat.

    SvaraRadera

För att skicka kommentaren lättast så väljer du
Namn/Webbadress på "Kommentera som".