fredag 30 november 2012

Så otroligt vackra och söta! Eller?

På djurbiologin i torsdags hade vi som uppgift att skriva om en sönderavlade djur.
Själv valde jag att skriva om kattrasen Scottish Fold. Men jag måste faktiskt säga att det är riktigt svårt att hitta fakta om sönderavlade djur eftersom (inte bara) det är djur misshandel som pågår när djuret lider.
Sedan kan man ju diskutera vad som är sönderavlat eller inte, men min gräns till sönderavlad är faktiskt när djuret inte kan utföra sitt naturliga beteende.

Jag kan berätta lite om Scottish Fold som exempel. Visst är dom söta! Med sina inåt vikna öron och väldigt stora och runda ögon. Men bakom det finns det faktiskt klargörande tecken på kattens beteende.
Katten är uppbyggd med relativt lång rygg jämför med dess korta ben och en fet kroppsmassa.
Katten förklaras som en lugn, trygg och sällskaplig katt, även många skriver att den klättrar inte så högt.
Det har sin förklaring. Den tunga kroppen gör att bena egentligen inte orka bära katten och rygglängden är inte anpassad för benens höjd, det leder till att skelett och leder tar stor stryk och skadas.
Det är förklaringen varför kattrasen inte är uppe och springer eller klättrar för högt och kan vara riktigt arg ibland, den har ont helt enkelt.
Att bara vara inne och ha ont är inte kattens naturliga beteende. Tycker jag. Jag har kritiskt granskat de källor jag hittat, så vad andra tycker eller vet bryr jag mig inte så mycket om. För det har kommit med förslag på att förbjuda kattrasen i Sverige, vilket också säger ganska mycket om rasen enligt mig.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Klassen (som bara bestod av hästfolk då) frågade om en häst ras som är sönderavlad.
Vi fick svaret Halter Horse. Har ni sett dom förut?
Det är samma som hos katten, vacker på utsidan. Dom används endast för utställning och har sitt ursprung från Querter hästen. Förklaringen var hästens onormala muskelmassa påverkar kroppen negativt.
En annan är den "berömda" Tennessee Walking Horse som inte har en normal kropp anpassad till naturligt och definitivt inte blir rättvis behandlade.



Visst kan vi tycka att det är sött, men det finns så mycket vi inte vet
 eller förhoppningsvist nu inte visste om kattrasen Scottish Fold.



Halter Horse, onaturliga muskler avlad efter Quarter hästen




Den berömda Tennessee Walking Horse får tunga vikter, kemikalier, spikar som sticker in i hoven inifrån, YOU name it! Får onaturlig kroppshållning framavlad.



Jag är öppen om det är någon som känner att jag har helt fel!