lördag 7 mars 2015

Projekthäst 7/3-2015

Idag så började vi med att longera henne i båda varven. Sedan höll Emmelinda i henne medan jag stod på en stol bredvid, klappade och slog lite på sadeln, hängde och klappade på hals och rumpan. Satte mig upp, klappade lite, hoppade av, hoppade upp igen och hoppade av. Så sedan var jag nöjd.
Hon har ju redan gjort detta för ca 1 år sedan så det var också en liten check. Jag kommer börja rida henne mer då hon har lagt sig i hull och byggt mer muskler.

Hon lyfte hovarna exemplariskt idag, har dock hela tiden funderat över om hon har bärrandsröta eller nått så jag ska kolla upp det. Hon åt även upp allt kraftfoder, igår fick hon bara lusern vilket hon lämnade ganska mycket, så jag köpte Musli idag i hopp om att det skulle smaka bättre för henne och då jädrar slickade hon krubban ren! I övrigt så är allt normalt, hon äter bra och imorgon har jag haft henne en vecka :-)


Projekthäst 5-6/3-2015

5/3-2015

Hon fick vila, allt är som det ska. Hon stod ute och solade i hagen hela dagen :-)

6/3-2015

Allt är normalt, hon har börja vara lite mer orenlig av sig men inge ovanligt.

I dag så longerades hon med sadel. Lite ivrig var hon när jag la på sadeln och spände gjorden men det var fort gjort. Mitt problem var att min magplatta inte var tillräckligt lång (130cm) då jag hade padd under så det blir till att köpa en längre. Sedan när vi kom in i ridhuset började vi direkt med att få henne att springa så hon inte skulle få tanken att lägga sig igen. Så vi körde trav och galopp i båda varven tog ca 7min kanske sedan gick vi in och duschade henne helt. Hon var mycket duktig att duscha så hon fick mycket beröm! Hon har blivit lite duktigare på att lyfta hovarna, hon kickar fortfarande lite med bakbenen men ger sig mycket snabbare.

Jag har nu gjort en foderstat åt henne och har kommit fram till att för att gå jämt ut med underhållsbehovet (+25% - normalpresterande) behöver hon ca 15kg hö om dagen vilket jag kan säga att hon äter inte det varje dag. Trots att det hade varit bra om det hade räckt med grovfoder. Så jag har behövt komplettera med kraftfoder och då har jag bestämt mig för Lusern Pellets & Kraft Musli-Grön om hon inte äter enbart lusern. Då kommer hon med rätt giva gå bra med plus på protein (aminosyror) utan att få för mycket energi. Så jag har gjort det mer realistiskt att hon äter 10-11kg grovfoder (hö) och 1 liter kraftfoder. Hon får även lite B-vitamin till pälssättningen.


onsdag 4 mars 2015

Projekthäst 4/3-2015

Idag har Diora blivit longerad. Det gick väldigt bra. Till en början så höll hon på att lägga sig ned och rulla, stegra och små kickade mot mig men då får man ryta till lite åt henne och driva på så hon kommer i rörelse sedan smöra med beröm när hon gör rätt. Hon förstår väldigt fort så det tog inte många gånger innan hon hajjade grejen. När jag stannade henne fick jag gåfram ganska fort till henne för att hon inte skulle lägga sig ned, som på filmen nedan. Hon har säkerligen gjort det här förut då hon i April ifjol blev uppsutten, skrittad och travad på. Men nu har hon stått sedan dess om jag fattar det rätt så det blev en liten påminnare idag.

Men när hon väl gjorde rätt så tog vi alla gångarter i båda varven, mest trav och galopp bara för att det är lättare att jobba i tempo så det inte blir lika lätt för hon att hitta på, och hon skötte sig utmärkt. Dagga var med och skötte pisken när den behövdes. Hon lyssnade även väldigt bra på "proo" och stannade fint. Vi höll på i ca 10min, kort och snabbt. Sedan spolade vi av benen på henne igen och nu gick det mycket bättre och jag kom mycket längre upp, Dagga stod framför och brömde henne när hon var duktig. Sedan fick hon äppelbit!

För övrigt är inget oförändrat hon har fina ben, lite mjällig och torr hud nu när hon fäller. Hon äter och dricker bra, och kommer få kompletterings foder snart. Och jag måste skaffa mig en längre longerlina.

Filmen visar det absolut sista vi gjorde då hon skötte sig som bäst! 


tisdag 3 mars 2015

Projekthäst 3/3-2015

Idag har det varit otroligt fint väder och Diora har stått och solat (Y)
Hon har ätit på ganska bra tycker jag, hon har ätit upp kvällsmaten (ca 7kg) och varje gång jag har kollat till henne står hon och äter.
Allt såg bra ut i boxen hon äter,dricker och skiter. Hon ser pigg och glad ut. Inge rinnande från ögon och nosen, alla ben hela inge svullnader eller ojämnheter. Så det verkar normalt :-)


Projekthäst 2/3-2015

Första dagen för "Diora", som är hennes smeknamn. Hon kom igår kring 22-tiden då fick hon gå in i boxen och dricka vatten sedan fick hon två stora påsar med hö. Stod inne, klappade lite på halsen för lite bekantskap, men ändå väldigt lugn var hon.

Hon fick två fulla påsar med hö igår (ca. 9kg) och hade lämnat lite kvar på morgonen. Hon har lämnat ca 4-5 normala träckhögar och har inte vandrat runt i boxen något så jag tycker det är normalt då hon har stått inne ca.9 h. Hon har druckit två fulla hinkar med vatten under natten då hon var riktigt törstig efter resan.



Hon såg väldigt pigg och glad ut när jag gick in i boxen idag, trevligt bemötande. Ut på väg till hagen kollade hon sig omkring med öronen framåt och några gnäggningar. Väl i hagen gick hon lite fram och tillbaka sprang lite och sedan har det varit lugnt. Jag har kollat till henne lite från avstånd under dagen, just för att hon ska få smälta allt runtom själv.


Hon fick gå in vid 17 och då borste jag henne och gjorde bara en allmän "check" ,och se vart vi ligger med träningen, genom att ta sadelgjorden och plastpåse och stryka efter kroppen vilket inte vår några problem. Sedan tog jag på henne benskydd för att se och hon tyckte bakbenskydden va lite obehaglig så hon fick ha på sig dom ett tag, också lyfte vi hovarna. Sedan gick jag till ridhuset, visade henne runt och gjorde lite stanna och backa. Hon var lite "all over the place" men det blir ju så på nya ställen, till en början men fattade väldigt fort så då blev hennes belöning att springa fritt i ridhuset. Hon är otroligt nyfiken vilket jag tycker är jätte roligt då det är mycket lätt att jobba med en sån häst ;-) Hon sprang runt lite i alla gångarter sedan när hon verkade vara nöjd gick vi tillbaka till stallet. Väl i stallet tvättade vi hennes ben, vilket hon inte var så förtjust i men det gick. Fick hjälp av Dagga. Hon sparkade lite så mot det rinnande vattnet på benen men vi avslutade när hon stod stilla och alla ben var tvättade. Imorgon ska hon få gå in och ut från hagen bara för att smälta allting. 

Som slutsats för dagen kan jag säga att jag kommer lägga upp allt i delmål och bygga vidare med nya och realistiska mål,dessa delmål kan vara saker som kan gå snabbt att nå och vissa andra kan ta lite längre tid och sedan får man vara observant då man får ibland ändra uppfattningar och mål för att det ska bli så bra som det går.

Och nu till en början kommer jag fokusera att hon ska lägga på sig i hull. Hon ska så gott som få fritillgång till grovfoder och jag kommer senare att lägga till kraftfoder för att hjälpa till med uppbyggnad och struktur. Hon har förmodligen tunnat ur då hon har växt ganska mycket och just nu fäller hon mängder med päls, återkommer. Vad jag kommer välja för kraftfoder är inte bestämt utan det kommer jag återkomma med, det också. Så istället för att skynda sig upp på ryggen kommer jag fokusera att bygga upp henne från marken och det kommer jag göra med bland annat longering, tömkörning, löshoppning och jobba från marken (miljöträning) men såklart rida henne någon gång ibland. Bara för att få en så bra grund som möjligt till uppbyggnad av musklerna, inge genvägar och inge stress att få fram resultat. Hon ska vara arbetsvillig och tycka det är kul det är bland de viktigaste annars kommer man inge långt.

Spännande eller hur? :)


söndag 1 mars 2015

Projekthäst 1/3-2015

Vi har börjat med ett ny kurs som heter Hästkunskap 3, i denna kurs har man fått välja t.ex. rida in en häst, rehabilitering, tillridning, forska om någon sjukdom mm. You name it!
Jag har då valt (som många andra) att ta mig ann att vidareutbilda en häst. Hästen jag har fått kommer från samma ställe där jag praktiserade nu i sommar. Det är ett hoppstammat sto på 4år och heter Queen Of Africa efter Guido.

Jag vet ingenting om den här hästen, jag har aldrig träffat henne och fick två bilder i fredags på henne. Detta gör allting såklart mycket mer spännande då jag får lära mig henne helt från början. Jag ser framemot att lära känna henne och vidareutbilda henne. Jag kommer här på bloggen att dokumentera (eftersom det ingår i kursen) dagligen om vad jag gör, hur jag gör det och analysera träning mm :-)
Än sitter jag och väntar på att hon ska komma med lastbil, vilket kan bli ganska sent. Men mer blir det imorgon!