tisdag 19 augusti 2014

Sista veckan

Har nu gått in på min sista vecka, gud vad jag inte vill åka härifrån. Men så är det.

Vad jag har gjort under mina veckor här är att rida. Bokstavligen. Det kommer nya hästar hit ca varannan vecka, och dom åker härifrån lika ofta. Senast igår mitt på dagen åkte Sven-Inge och Annika och hämtade 4 små ponnysar från Danmark och senast inatt runt 02:00 lastade vi 10 hästar som åkte iväg för leverering eller vad man ska säga ;-)

Idag har jag ridit bara 4 hästar, men tro mig det räcker gott och väl. En häst på rymmen också, hon slingrade ut sig ur grimman på något vänster då hon blev så otroligt skärrad när jag lapå schabraket, och efter det hade hon lite roligt här på gården. Tur var att vi fick tag på henne efter ett tag. Hon måste ha varit i sin egna värld och blev helt skärrad när något rörde henne. Lätt olyckshändelse när jag inte var tillräckligt uppmärksam. Ganska mycket man måste tänka på när man håller på med hästar, den ena dagen är inte den andra dagen sig lik. Det är väldigt mycket säkerhet och skicklighet man måste tänka på.

Något jag verkligen har lärt mig är att man ska aldrig lita på någon häst till 100%, att verkligen alltid vara uppmärksam på varje häst. Det är viktigt med säkerhet i det hela, vi har haft alla möjliga hästar här och man måste därför anpassa sig i både ridningen och hanteringen. Hästar kan närsomhelst reagera på något som är uppenbart för oss även om hästen har hört det ljudet förut, sett den saken på samma ställe eller varit i spolspiltan förut exempelvis. Hästar reagerar annorlunda också, vissa kan klara av att spänna upp sig och gå sakta vidare medan vissa kan få riktiga bakslag och börja stegra eller vad som helst. Då gäller det att hantera den situationen. Va alltid uppmärksamhet på vad hästen gör! Man ska alltid tänka sig för innan man tar för sig d.v.s. att man inte tar för givet att hästen inte sparkar när du borstar benen eller att den inte blir rädd när du slänger på sadeln. Olyckor händer så lätt och det kan man ångra om man inte tänker sig för.

Jag har i regel alltid hjälm på mig, men borde ha det oftare än vad jag egentligen har. Det är väldigt lätt att ha hjälmen på sig och att den kan skydda huvudet om man skulle bli sparkad, klämd, ramla av eller vad som helst. Säkerhetsvästen har jag lämnat hemma, men kan man ska man. Och på busiga hästar som kan börja bocka ska man ta hälarna framåt och rak i ryggen, men det höll inte länge då hästen svängde höger och jag vänster. Haha! Sånt som händer. Underlaget här är sjukt bra så jag landade mjukt ;-) Nä men i själva ridningen har jag börja räta upp mig ganska bra tycker jag, har/haft så himla lätt att tippa fram, är för svag för mitt eget bästa. Dålig hållning ger rygg ont i längden.



Nä nu får det vara bra, ny dag i morgon, älskar att rida och vara med hästarna 
det är det bästa jag vet, roligare än att sitta här och skriva ;-) God natt!