torsdag 1 maj 2014

Fulltupp

Har haft ganska fullt upp i dag, hela veckan faktiskt. Har haft skola + körlektioner mån, tis och onsdag, det tar ganska mycket hela dagen + försökt pluggat också har jag haft skolhästarna på kvällarna.

Röd dag i dag (valborg) vad har jag gjort i dag då? Jag har gjort det jag vet jag trivs med. Hållit på med hästar helt enkelt. Medan andra är/varit ute och festar så kliver jag upp klockan 06:45, går ut till skolstallet här på dille. Tar ut hästar, fodrar, mockar, packar hö, fyller vatten, spånar och till sist sopar. Klockan var efter det 07:50, då packade jag mina grejer, tog min frukost (som Emmelinda tack och lov redan hade gjort <3 p="">
Sedan bad det iväg till Ås Ridskola för att ha stalljour med Emmelinda.

Där släppte vi ut hästarna först och när dom var nöjda var vi nöjda. Då åt vi våran frukost. I dag fick jag och Emmelinda ta Ås-stallet själv, så efter frukost blev det samma princip. Mocka, spåna, dela ut foder o.s.v. därefter lunch och en liten paus.
Efter lunch byggde vi två hinder efter varandra på 10,5m och cavaletti. Vi tog in Max och Calle, borstade dom och därefter tränade vi på att knoppa. Blev ganska nöjd jag :) Sedan red vi cirkus en timme, då tränade jag lite på att Max skulle få slappna av och gå i lång och låg form så han fick sträcka ut ryggen, han är så kort och vill därför att han ska få slappna av och ta ut stegen. Sedan skuttade vi några gånger. Kände lite på höjderna jag ska tävla på söndag, sedan avslutade vi på 110cm och då hoppade han riktigt fint så jag slutade där. Han är trevlig den där hästen :-)

Max

Sedan tog vi in alla hästar, därefter tog jag och red Pongo prinsen. Samma hinderuppställning, fast jag gjorde första som ett litet lägre kryss och tog en volt runt. På denna volt tränade jag på att komma i samlad galopp mot krysset utan att han skulle dra iväg, vilket han gärna gör, och när det funkade bra så skulle han stanna före och efter. När jag tränar i sådant kort tempo gör det inget om hästen hoppar av när han blir så tvungen, d.v.s. när hindret är så nära som det kan bli. Det är bara bra då tar han inte ett jätte språng över hindret. Tar dom jätte språng över små hinder kan det vara svårt att reglera tempot för det blir lättare för hästen att öka efteråt/dra iväg, det kan bli väldigt störande situation för de tär lätt att det blir mer en drag kamp. Det här är lydnadsövning att be hästen vänta på dina signaler. 
Sedan tränade jag lite på att fatta galopp från skritt, galoppera 4steg, sakta av till skritt, skritta några steg (här blir oftast Pongo trippig och det blir då ingen ren skritt så därför tar jag lite längre skritt så han hinner "varva ned") fatta galopp igen, skritta, halt, galopp. Ja ni förstår och han var stark till en början men han blev bättre mot slutet :-) Skuttade lite över hinderna också, med ca. 8m (fortfarande två galopp språng) emellan för då kunde jag komma in i kort galopp och gå ut med samma tempo. Han ökar lätt annars till snabbare och snabbare.

Prinsen (Pongo)

Sedan var dagen lite slut där. Hemifrån ås kom jag ca. 18:45, då blev det middag och jag har såklart tagit hand om skolhästarna nu ikväll fodrat och tagit in. Allt som allt har jag mockat 18 boxar, packat över 50kg hö, tränat två hästar + annan stall göra. Men ärligt, jag är helt OKEJ med det! :-) Det är liksom det jag vill göra och skulle inte byta ut hästar mot annat (vad det nu är, festa, va med kompisar, lata, shoppa mm.)



Undra vad morgondagen erbjuder? :)