torsdag 18 juli 2013

Tecken på att din sadel ligger dåligt

Det finns mycket som tyder på att en sadel ligger fel. Vad kan man kolla efter om du har en sadel som sitter dåligt? Jag ger er några exempel, det finns såklart "dom vanliga" tydliga tecken men vad kan man kolla mer efter?

Dip in front of withers

Hunter's bump


Uneven indicated sweat spots

Kissing spine

Going down through pain


Overdeveloped bulge under neck

Sore sensitive back

Which way the tail is pointing to

Tigh Back
Sen finns det dom "vanliga" som man vanligast lägger märke till så som "strukna öron, hugger i luften, sparkar, försöker gå undan, skjuter upp huvudet, viftar oroligt med svansen" Såna vanliga grejer är noga att man lägger märke till. En dålig sadel skadar oerhört mycket på din häst.
Det som är vanligast är att folk använder:
#För långa sadlar
#För trånga sadlar både vid ryggen och vid manken
#Sadlar som är ojämn på hästens rygg så det glappar fram eller baktill
#Använder sadlar som trycker fram och bak men glappar mitt under sadeln
#Sadlar som har för snäv/trång bomvidd så det skaver på hästen muskler och framför allt förlorar bogbladet/skulderbladet sin frihet och skaver mot den trånga bommen.


Jag skriver mer i ett annat inlägg, hoppas informationen var nödvändig. 
Har ni frågor så hoppas jag att jag kan svara på dom. Ser/har ni att en sadel ligger på tok för dåligt så tycker jag ni ska ta er i kragen och fixa det, det är så himla viktigt att en sadel ligger bra... Det kan vara på liv och död om en sadel ligger dåligt, ni väljer själv om eran bäste vän ska få lida eller om ni ska ha roligt tillsammans.