lördag 10 maj 2014

Renskin

Hittade en artikel på Hippson om att en grupp forskare hade gjort en studie om hur olika paddar påverkar och hjälper till med trycket som kommer från sadeln.
I undersökningen hade dom gel, skumgummi, läder och renskinn.
Kortfattat så skulle renskinspadden vara det bästa om man skulle välja mellan dessa fyra paddar, den minskade det maximala trycket från sadeln och även tryckfördelningen gjorde renskinnet som bäst.
Gel och renskinn var lite bättre om man hade en sadel med lite vidare bom som hästen "skulle växa i", ingen av dom var komplett men hade bäst funktion av paddarna.

Vill ni se artikeln själv så finns den här.

torsdag 8 maj 2014

Stil fullt

Om jag någonsin har ett eget stall kommer jag vilja ha en snygg, prydlig och ren sadelkammare! Såklart ska väl stallet vara det också.

Jag tror jag kommer vilja ha vita träplankor runt hela med svarta skåp där jag har schabrak, finare täcken, i korgar kommer det ligga benskydd, sporrar, handskar, lindor mm. Jag tycker om breda tränskrokar med detaljer, som kommer då vara svarta. Sadelhängarna ska vara smala, med svarta detaljer. Såklart vill jag ha ett handfat där man kan tvätta av benskydden om dom är ytligt smutsiga, skölja av bett och putsa träns.

Övriga täcken som hästarna använder ute och så, kommer nog vara i ett särskilt fråd som är gott om plats för att hänga blöta täcken snyggt och prydligt utan att det blir trångt, lite större hyllor i frådet också där man kan vika och lägga täcken. Tror jag kommer antingen dela upp täckena i en hög ligger dom som är en viss längd, vilkens täcke det är eller vad för typ av täcke det är. Kan inte bestämma det  än, men vem har inte byggt sitt drömstall i huvudet? ;)



onsdag 7 maj 2014

Hur gick det då?

Ja ni kanske undrar lite hur det gick i söndags på tävlingen? :)

Enligt många verkade det inte gå så bra för mig och Emmelinda, vilket det kanske inte gick heller rent resultat mesigt. Men jag hade väl inge större förhoppningar heller, jag hoppades på en felfri runda men blev det inte så blir inte det hela världen heller :-)

I första klassen som var då 90cm bed. A, ramlade jag av. Dock på fötterna så stil poäng ;) Han kändes jätte bra på framridningen och framhoppningen, hoppade alla gånger förutom en gång (då jag gav taskigt avstånd) på framhoppningen. Sedan när jag kom ut på banan blev han väldigt ofokuserad, kollade på allt och tyckte det var lite läskigt. Men han fattade galoppen och vi red mot första hindret i bra galopp, han laddade för att hoppa men tvekade dom sista stegen. Vilket han gjorde då med två tvär hopp och på något vis tappade jag balansen, fram på halsen och gled mot sidan. Där kunde jag nog fan ha kravlat mig tillbaka om jag hade velat men när Max blev lite skraj av att jag hängde lite på halsen så kändes det som meningslöst att "skrämma" han, så jag åkte ned på fötterna. Känns som att hade jag ramlat av på "riktigt" finns det ingen chans att jag hade landat på fötterna, för jag har ingen avramlings teknik. Det bruka bli på typ huvudet, höften, axeln eller svanskotan när jag ramlar av.
Emmelinda kom runt hela banan på 24 fel på Carland-V som gjorde sin första tävling som 6åring (snart 7).

I vilket fall så i andra klassen som var då 1m A:0+A:0, han var samma där att han hoppade jätte fint på alla hinder på framhoppningen. Men blev fortfarande tveksam när han hade varit ute i paddocken. Så han vägrade på första hindret två gånger sedan hoppade han 1:an, 2:an 3:an och vägrade på ett färgglatt hinder 4:a och blev utesluten där. Kom i korsgalopp mot hinder 4 som låg snävt in mot medellinjen så jag förstår han.


Men jag är så fruktansvärt stolt över Max i vilket fall. Den hästen, finns inte en chans att han skulle tveka eller vägra om han verkligen inte kände att han inte klarade av det. Jag har tävlat Max tidigare, en hemma och en ute i december. Då jag var ute gick det jätte bra med enbart 4 fel som var på en rivning, men det var i ridhus. Vilket Max känner sig lite tryggare i, för det är inte så mycket runt omkring. Därför gick det så bra på framhoppningen också.
Han skötte sig för övrigt super under hela dagen lastningen, när utrusningen skulle på, promenera på området, framridningen, framhoppningen det var liksom bara på banan det blev ett för stort intryck som gjorde att han blev osäker. Han är 7år (snart 8), och har aldrig gjort en enda tävling utanför ridskolan på en uteplan, det är skillnad om man har en häst som man redan åker ut med som 5åring och rider lite pay & jump och tränar på olika ställen. Jag ser det från det hållet och både jag och Emmelinda är super nöjd med hästarna :D

Det enda sättet för att få hästarna att bli bättre är att träna på det! Så det blir till att åka ut mer på lite lägre höjder för att bygga upp det där bakom pannfläsket till ett säkert ställe. Vi har redan börjat planerat in nästa tävling och kollar runt på vad mer vi kan göra för hästarna. Dom är fina hästar och förtjänar verkligen att få dom chanserna :-)

Så enligt mig gick det jätte bra! :-) 
Resultat är inte allt, resultat betyder ingenting just nu, resultat kommer sen :-)

Max tar ett stort språng!