lördag 21 mars 2015

Projekthäst 21/3-2015

Allting är som det ska vara, hon är frisk och hel, inget ovanligt när det kommer till träck eller beteende. Nu när hon tränas mer har jag ökat kraftfodergivan lite, hade jag lyckats trycka in henne mer grovfoder hade jag gärna gjort det men det blir svårt. Hon har stannat i hagen hela dagen också fick vi låna en lekboll av min kompis som hon fick leka lite med.

Idag tog vi en promenad :-) Gjorde iordning henne i hagen, tränsade och gick en sväng. Hon började att se något riktigt läskigt som hon inte riktigt tog ögonen ifrån men försökte då bara få henne att fokusera på annat så gick vi vidare, lite tittig var hon men hon såg nog sig själv galoppera efter läggdan men det gick bra :-) Hon såg lite nya saker och tyckte det var intressant.
Annars är allt lugnt och bra!

<3333 td="">


fredag 20 mars 2015

Projekthäst 16-20/3-2015

Är lite dålig på att blogga dagligen, det är lite för att dagarna sträcker sig oftast från morgon till kväll så man skjuter upp lite på det och tänker "jag gör det imorgon" o.s.v. Men i vilket fall så mår Diroa väldigt bra man märker att hon lägger på sig mer och har mer energi än någonsin, hon har nämligen varit utanför hagen en gång (kröp under tråden!!!) och sprungit lite med andra hästar och det tyckte hon var spännande :-) Hon är nu riktigt duktig på kommandon och har bra framåtbjudning detta gör ju också att vi kan jobba på ett bredare område.

16/3-2015

Idag fick jag hjälp av Emmelie som har många års erfarenhet av träning och utbildning av hästar. Tillsammans tränade vi att föra henne för löshoppning. Vi satte upp band på halva ridhuset och släppte henne i ena änden medan en annan stod med belöning och stannade vi andra änden. Vi släppte henne 6-7ggr kanske och satte upp ett kryss i mitten de två sista gångerna. Hon var jätte duktig och man såg verkligen hur roligt hon tyckte det var :-) Hon taggade till och bjöd bra. Sedan visade Emmelie lite övningar jag kan göra för att stärka upp vårat band tillsammans, vilket var riktigt nyttigt :-)

17/3-2015

Fick tömkörningskurs för Madde. Vilket gick ganska bra. Började med att Madde höll tömarna så gick jag bredvid och successivt gick bakåt och sedan gick hon där själv. Sedan fick jag ta över och tömköra. Först var grejen att bara få henne att förstå grejen och lyssna framåt vilket hon gjorde bra. Så Madde tyckte vi skulle få henne att börja slappna av och bli avspänd annars kan det slita mer på dom, och då kom det jobbiga. Madde prövade väldigt många kombinationer på både ytter och innertömarna och det var inte helt lätt men när hon väl hittade en funkande så började hon arbeta. Just att ha någon som kan sin grej är så otroligt viktigt så det blir rätt jag hade nog själv aldrig tänk på alla kombinationer på tömmarna men se vad man får lära sig!
Tyvärr blev Diora lite trött i huvudet efter ett tag och stökade när vi bytte varv och då var det Madde som började tömköra så hon löste problemet ganska fort så tog vi lite i andra varvet sedan fick vi nöja oss. Men så otroligt roligt att se hur arbetsvillig Diora är, hon är ung och testar såklart men det är så roligt med unghäst man ser verkligen skillnader så tydligt :-D

18/3-2015

Tanken var att jag bara skulle träna ledarskap och leka lite med henne i ridhuset men precis när jag tänkte göra det kom det någon och lånade ridhuset så hon fick vila helt enkelt. Jag borste lite extra och delade om manen samt sköljde av benen, lertider nu så det blir dagligen. Hon mår bra, är pigg och glad, är lite grinigare (men inte mycket hon gör inget dumt) i boxen då hon inte verkar vara riktigt nöjd med sina boxkamrater förmodligen därför han hon såret på hasen så nu på kvällarna får hon gå med hasskydd så det läker någon gång. Klart dom får visa när dom är lite missnöjd.

19/3-2015

Idag blev det tömkörning igen med Madde. Denna gång började vi i det varvet hon tjurade som mest med (höger) vilket inte var några problem idag. Så det är tröttheten som tar över, det vet man ju själv. I vilket fall så såg hon mycket mer avslappnad ut idag, skönt att se. Hon skötte sig verkligen exilent men testade  att komma undan i vänster varv då hon åter igen började bli trött. Men det gick det också, vi får tänka på att försöka göra tiden så kort som möjlig. Vi prövade åter igen lite "inspänningar" för att se vad som funkade bäst när hon blev lite trött, så det bråkades inge länge ;)
Jag märker verkligen hur bra det är att jobba från marken, man kommer få så mycket med sig till ridningen. Det kommer vara värt det i längden och det är bra att man kan variera arbetet på hästarna.




20/3-2015

Liiiite tidspressad var jag (utan att vara stressad) då jag hade ca 45 min att fixa klart stallet och Diora innan vi skulle åka på Tusse träning. Så jag tog en snabb longering. Madde tyckte att jag kunde börja använda lätta och snälla inspänningar på henne så hon hittar egen form och balans så hon bär upp sig bättre (det sliter minde än om dom går med huvudet högt) nu lyssnar hon ju bra på kommanden, så jag köpte en gummisnodd bara som jag på yttersidan satte rakt och lite längre ned medan jag på inner sidan satte under magen som visar vägen nedåt. Linan hade jag igenom bettet och till selen, valde den inspänningen för att jag ska kunna inverka bättre och hjälpa att visa vägen.
Emmelinda filmade på slutet dock i höger varv igen men vänster gick lika bra, man ser på att det behövs inge hastiga kommandon längre utan hon lyssnar, hon har egen framåtbjudning och jag behöver knappt ta i linan för att inverka. Så stora skillnader som möjligt med så små hjälper som möjligt ;) Bästa hästen <33 p="">


söndag 15 mars 2015

Projekthäst 13-14/3-2015

Hon fick vila Onsdag och Torsdag, hon verkar må väldigt bra och visar att hon har lite mer energi att göra av med. Vilket är roligt att se. Hon har alltid öronen framåt och aldrig grinig, trotsig ibland men hon är unghäst så man får räkna med det :-) Man ser att hon börja ta sig i hull och B-vitaminen har hjälpt riktigt bra med pälssättningen!

13/3-2015

Åter igen longerade jag henne kolla så hon lyssnade bra för kommandon, vilket hon gjorde såå bra. Hon lyssnade på rösten direkt och behövde bara använda spöet typ två ggr. Vilket är något man strävar efter, stor skillnad med så enkla kommandon. Målet är framöver att börja tömköra henne men jag har bara longerat henne nu för att renodla alla kommandon och framåtbjudningen. Men jag tycker det går bra just nu och när man känner att hon har mer att ge så blir man själv taggad till att fortsätta med något nytt :-)
Vi har även jätte fint väder här uppe just nu så hon har fått gått nakenfis i hagen när det har varit så soligt så hon har stått och solat till sig lite färg ;)

14/3-2015

Idag tog jag henne till ridhuset med repgrimman på och tränade stanna, backa få henne att flytta på benen. Hon kan vara lite snabb ibland och kunde gå föra när jag stanna men även där gäller det att få henne kvick och inse själv så hon backar upp själv (som hon gjorde till slut). Samma är på allt annat, bli kvick så det blir fina kommandon och hon lär sig så fort vilket är så himla roligt! :-)
Jag gjorde en grej till men jag ska filma och visa sedan, men kan säga att det gick bra ;) Hon fick även duscha helt idag, tig head&shoulders, späde ut med vatten och tvättade hela hästen så nu blir hon ren och fin! Lite ihopp om att hjälpa mot mjällen och återfukta huden, har inte köpt något speciellt schampo :-P




15-3-2015

Idag var meningen att hon skulle "löshoppas" utan hinder och bara bommar. Men jag blev tvungen att vikariera på ridskolan idag så jag hade lektioner eftermiddagen och kvällen så hon fick nöja sig med att äta och sola hela dagen :-) Allt är som det ska vara, hon är pigg och glad, hel och ren inge svullnader eller värme, inte ojämn, hon äter och dricker med bra aptit och träcket är normalt så hon är hel och frisk :-)