söndag 9 december 2012

Hur passar jag min sadelgjord?

Visst är det lätt att köpa in en snygg och "bra" sadelgjord till sin häst. Men det är lika viktigt att kolla så sadelgjorden sitter bra som att kolla så sadeln sitter bra.
Hur sitter sadelgjorden bra då? 
Det man ska kolla efter, sadelgjordens längd, frihet för armbågen och hästens bröstben.

Sadelgjordens läng:
Är viktig till den anledningen att en för kort sadelgjord kan hamna bakom armbågen och ge obehag för hästen, den hamnar i läge för ev. skav hos hästens armbåge. Nedan ser ni en exempel bild på hur en kort sadelgjord sitter, hästen är Fariba (min gamla foderhäst) och den är för kort på henne.
Jag vet att jag använde den men jag hade ingen annan och dom andra långa var alldeles för lång.


Ni kan se bilden till vänster att det blir kläm när benet går bakåt vilket är väldigt obehagligt. Bilden till höger ser ni tydligt att sadelgjorden är precis i höjd med  armbågen. Den skulle helst har varit typ 1 dm längre upp då hade den suttit betydligt bättre.

Frihet för armbågen:
Som sagt är det viktigt att armbågen får frihet för att inte skin och nerver ska komma i kläm och skapa obehag hos hästen. Därför ska sadelgjorden vara så pass lång att armbågen får frihet.

Bröstbenet:
Jag antar att många vet att sadelgjorden ska ligga ungefär en hand bredd bakom armbågen, det stämmer oftast. Men det är viktigt att veta vart hästens bröstben slutar och börjar. Trycker det på fel ställe på hästens bröstben ger det också smärta hos hästen.



Övrigt:
Det finns mängder med olika typer av sadelgjordar, svängda, raka, fodrade, tekniskt skapade osv. Men det gäller samma sak för alla sadelgjordar (längd och placering). Tänk också att på svängda sadelgjordar så ska svängen vara framåt. Man kan även använda en lång sadelgjord till en dressyrsadel.

Jag hoppas det är läs förståeligt! 
Rätta mig om jag har fel och hoppas inforamtionen var nödväning :)  
Ställ frågor om det vore så!